10 zile de Italia. Bologna, nimic de vazut, move along

Mai intai chestiile practice. Din fata terminalului aeroportului pleaca autobuzul albastru pe care scrie BLQ. Costa 6 euro si in 20 minute ajunge la statia de tren Bologna Centrale, la intrarea in orasul vechi.

Partea veche a orasului este destul de compacta si poate fi facuta per pedes destul de usor. Cladirile sunt toate la fel, majoritatea construite in 1600-1700, cu coloane care acopera partea pietonala, nu ca ar tine cineva cont care e partea pentru masini si care e partea pentru pietoni (Italia, de!)

In rest, as zice ca am avut ghinion si ca centrul este in refacere, reasfaltari etc. Si ei schimba borduri, si ei au coruptie, cel putin asa zic ziarele, dar oamenii sunt linistiti, se traieste bine, oricand gasesti 85 de centi sa bei o cafea sau 3 euro sa mananci o piadine (chiar asa, mai ieftin ca la McDonalds). Si a mai fost un ghinion: Bologna este oras universitar, care traieste in doua semestre, atunci cand studentii umplu strazile. Asa, in plina vara, la 36 de grade, pare un oras gol si amortit.

Mancarea nu este cea mai stralucita, spaghetti alla bolognese nu gasesti (de fapt, spaghetele astea sunt numite asa in afara Italiei sau la locurile turistice), dar am gasit o bere artizanala, facuta de fam. Ceci, extraordinara, cu un gust plin, asa cum trebuie sa fie orice bere. Acum, berea aceasta este parte separata a diviziei Lambrusco, vinul spumant din aproprierea orasului Parma. La fel de extraordinara este si inghetata de la Cremeria Delizie sulla Riva. O recenzie a locurilor unde am mancat puteti sa o gasiti aici sau aici. De asemenea, o recenzie a hotelului la care am poposit, o gasiti aici.

Bologna, alaturi de Charleroi, este cea mai ieftina destinatie externa in 90% din timp. Biletele de avion costa sub 50 euro, iar, odata ajunsi la Bologna toata partea adriatica a Italiei vi se deschide. Trenurile sunt extrem de frecvente, chiar si cele mai ieftine, confortabile si destul de rapide.

Dar despre trenuri, in episodul viitor, in care drama ajunge la Viespi, lacrimile curg, palmele transpira, rasul e la el acasa si toate doar in cateva ore. Nu uitati, maine e episodul lacrimi si sfinti.Canal_Bologna inghetata_Bologna Strazi_Bologna Catedrala_Bologna Neptun_Bologna Birra_Ceci_Bologna Bologna

Comments

  1. E buna berea?

    1. Buna, mai buna ca Lambrusco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *