La distanță de două ore de București, cam aceeași durată cu a unui drum la mare sau la munte, se găsește Bologna, nodul feroviar, aerian și auto al Italiei. Eu nu vroiam să merg, dar cum doamna Viespe crede că este fană Toto Schilacci și Toto Cutugno, nu am mai avut de ales și a trebuit să mă sacrific. Am plecat cu gândul că poate dracul (italienii) nu este atât de negru (gălăgioși și needucați).
Pregătiri de călătorie. Bilete de avion
Directiva trasată de doamna Viespe a fost clară și cuprinzătoare:
“Iei bilete pentru Benidorm în octombrie și Italia în iulie”. Nu a mai contat că este cald, dacă e ordin, cu plăcere.
Programul nostru este destul de flexibil, așă că marea căutare a fost redusă la un singur criteriu: când și pentru ce destinație din Italia se găsesc cele mai ieftine bilete de avion.
Pentru a răspunde la această întrebare am folosit www.preturi-bilete-avion.com, un site care publică regulat când se gasesc cele mai ieftine bilete de avion către destinații din întreaga lume, dar în special către destinațiile Wizz Air și am ales să plecăm la Bologna cu 220 de lei amândoi și să ne întoarcem din Perugia cu 69 euro.
Zborul a fost cum nu se poate mai plăcut, după o săptămână de caniculă în sfârsit a venit ploaia exact atunci când noi decolam. Un pic de tremurat, un pic de trecut prin norii groși, până să ne dăm seama deja eram sus, la 10.000 de metri. Dar ce să vezi? În avion echipajul era compus dintr-o blondă, dar stai, mai era una, și, pentru că veștile bune nu se opresc aici, mi se pare că erau și surori gemene!
Așa de bucuros am fost că am mâncat un sendviș îndoielnic și am sforăit până aproape de aterizare!
Transport prin Italia
Traseul nostru a fost destul de sinuos pentru că am vrut să vedem tot în 10 zile: Bologna – Ravenna – Bologna – Rimini – San Marino – Rimini – Florența – Pisa – Florența – Perugia.
Există mai multe categorii de trenuri:
Regionale (un fel de personal de la noi, dacă ai noroc are aer condiționat, dar nu miza pe asta. E ieftin, merge pe distanțe relativ scurte de 40-90 minute).
Regionale Veloce – tot un personal dar mai rapid un pic. Oprește la fiecare a treia stație. În medie cu un euro mai scump decât precedentul. Pentru aceste două trenuri nu se vând locuri, totul depinde de noroc. Biletele le compostezi la intrarea pe peron.
Intercity – mai rapid, are locuri rezervate, costă un pic mai scump dar îți dă priză, aer condiționat.
Freccia bianca, argento sau rossa – trenuri de mare viteză, nu există cu ce să compari în România secolul ăsta.