A doua zi de Italia a insemnat si prima plecare prin imprejurimi. De la Bologna, ca plimbari de o zi, poti sa mergi la Modena si sa degusti Parmigiano-Reggiano de la mama lui. Sau poti sa mergi la Parma, sa mananci sunca de Parma. Sau poti sa pleci la Florenta, sau… Va ziceam ca Bologna este centrul feroviar al Italiei, cam in 2-3 ore poti sa ajungi oriunde in peninsula. Exagerez, ca doar nu o sa mergeti cu trenul in Sardinia…
Noi am ales sa vedem istoria la ea acasa si am plecat de dimineata spre Ravenna. Trenurile sunt mai mult de cat dese, cam doua pe ora, pretul este de 14,2 euro dus-intors, iar drumul dureaza cam o ora. Nu uitati sa compostati biletul in statie, pe peron, inainte sa va urcati. Miscarea de compostare a controlorului costa 5 euro!
Despre Ravenna nu stiam decat ca trebuie vazute bisericile din secolul IV, monumente UNESCO, si asta cat mai repede, pana nu vor fi demolate de vreun descreierat habotnic. Orasul era adormit, toropit de caldura din zi, localnicii fiind ascunsi prin cafenele, la umbra iar turistii se bateau cu soarele nemilos. Ravenna este un orasel micut, cel mai bine fiind de vizitat pe jos, mai ales ca locurile de parcare sunt foarte putine.

E plin de monumente si de istorie! Incepand de la Mausoleul lui Teodoric, regele arian care a stapanit zona dupa caderea Imperiului Roman, pana la bisericile contruite de bizantini, cum ar fi San Vitale, in care putem sa il vedem pictat pe Justinian. Nu pot sa nu ma gandesc ca, in aceeasi perioada, dacii descopereau civilizatia reptiliana si puneau lumina in tunelul Bucegi – Himalaya – India – Slobozia.



Mozaicurile ramase sunt impresionante prin grija si atentia cu care au fost realizate, fiecare in sine fiind o opera de arta. Din pacate, orasul se scufunda an de an, iar timpul ramas pentru a admira aceste monumente din Ravenna este din ce in ce mai scurt.
Maine vom povesti despre mancare. Unde si ce sa mananci in Emilia-Romagna, ce am incercat noi si ce trebuie mancat neaparat.


