25 de Zile în America de Sud. Buenos Aires. Episodul 2.

Am profitat că vremea s-a mai răcorit un pic și am stat în casă uitându-ne cum ploua afară. Pe la prânz deja picioarele tropăiau singurele în dorința de a fi puse în mișcare și cum ploaia se oprise, am întins-o până în centrul orașului să ne cumpărăm bilete de feribot la Colonia și să luăm pulsul metropolei.

Cum să schimbi bani în Buenos Aires

Cât timp a plouat, gazda noastră ne-a ajutat să schimbam mai bine niște dolari în pesos, la un curs cu vreo 35% mai bun decât cel oficial. În Argentina cursul de schimb dolar pesos este stabilit de banca centrală și e revizuit periodic. Argentinianul de rând nu are voie să cumpere dolari, dar pentru asta este oarecum recompensat prin reducerile multiple pe care le are la cumpărături, gaze, electricitate, etc. Cardurile bancare emise în Argentina aduc reduceri de 10-30% din nota de plată finală. Dar apare și partea negativă, inflația, prețurile cresc încet, dar constant, așa că metoda cea mai dorită de a economisi este de a avea dolari. Dacă ajungeți în Argentina și vreți să schimbați bani la curs mult mai bun decât cel oficial, aveți două variante:

  • Consultați www.dolarblue.net unde zilnic sunt puse prețurile dolarului pe piața neoficială. Cunoscând cotația, pe Calle Florida, în centrul orașului sunt arbolistas, valutiștii care nu fac nimic altceva decât să strige Cambio Cambio. Ei vă oferă cotațiile și vă îndrumă spre casa de schimb. Ideal ar fi să aveți un prieten argentinian sau să cunoașteți bine elementele de siguranță ale bancnotelor argentiniene, pentru că nu este exclus să primiți bani falși. Orice argentinian cunoaște pe cineva care se ocupă cu schimbatul de bani. Noi am trecut prin două mâini așa că nu am avut cel mai bun curs, dar a fost cel mai sigur.
  • Folosiți serviciile financiare de la moneygram, western union, etc. Ei au diferite cursuri de schimb și pot fi chiar apropriate de cursul neoficial.

Plimbarea pe jos prin oraș a fost foarte relaxantă. Corpul începea să se acomodeze cu căldură și nici nu era prea cald, doar umiditatea ridicată era un pic deranjantă. Orașul este plăcut, pe bulevardele principale sunt copaci care fac umbră, iar unele bulevarde au peste 6 benzi pe sens. Totuși în Buenos Aires trăiesc peste 12 milioane de oameni, iar mașina este un cult și o moștenire din tată în fiu.

După 9 kilometri și ceva de plimbare am luat un taxi și ne-am îndreptat spre apartament să ne pregătim pentru cina de la restaurantul din cartier, mai ales ca Doamna Viespe își adauga încă un trandafir în buchetul vieții. Mai rar așa sărbatorire care a durat oricum 29 de ore doar din schimbările de fus orar și încă vreo 3 zile pe la diferitele crâșme pe care le-am vizitat.

Lo de mi hermano, restaurantul la care am mers, era gol la ora 8 când am ajuns noi. Localnicii mănâncă după ora 21.00, respectând programul de siesta similar spaniolilor. Spre surprinderea mea a trebuit să mă întrebuințez destul de serios la o friptură de jumătate de kilogram, dar renumele a trebuit să îl mențin și am biruit vaca și înca vreo trei sticle de vin.

Feribot pentru Uruguay

Dacă vreți să mergeți și în Uruguay, cel mai ieftin mod de a ajunge de la Buenos Aires la Montevideo este să iei feribotul până la Colonia și de acolo un autobuz către Montevideo. Dacă vă grăbiți, puteți sa luați și un feribot direct până la Montevideo, dar prețul va fi aproape dublu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *