8 Idei de Week-End. Epopeea Stockholm (IV). Mancare!

Nici macar nu a fost nevoie de cuvinte! „Caministi” (NR: de la Camino de Santiago, unde am invatat adevarat valoare a mersului pe jos) cum suntem noi, am si dat drumul la motorase pe unul din traseele de plimbare, eu cu gandul ca mai dau naibii jos din grasimile acumulate cu atat pofta in ultimele 24 de ore, iar cel mic, nu mi-a zis, dar pot sa jur ca se gandea la pofta de mancare pe care i-o va face urcusul! A fost superb, am renuntat total la muzee si cladiri in favoarea a 2 ore petrecute la soare, in aer liber, cu o superba panorama a Stockholmului vazuta din diverse unghiuri. La intoarcere, ne-am folosit de un tramvai, care ne-a lasat foarte aproape de centrul vechi. Asa cum va povesteam, pe la 15.30 soarele e gata apus, asa ca am dat o fuga pana la hotel, pentru un dus scurt si rezolvat oaresceuri la capitolul nevoi, iar pe la un 6 seara eram gata sa ne intoarcem in centru, chititi pe testatul carnii de ren! Da…nu mai strambati din nas ca nu aveti de ce! Am dat noi tarcoale pe langa diverse restaurante si ne-am incercat norocul la unul destul de bine clasat in topuri. Fem Sma Hus, caci asa se numeste promitea mancare traditionala de inalta clasa, iar cei care au incercat mancarea aici au declarat sus si tare ca, carnea de ren este gatita la perfectie. Dar, cum nu intotdeauna ai parte de noroc, aici n-am mai prins nici o masa. Si la Stockholm, ca si la Geneva, oamenii ies sa manace in oras si o fac devreme si cu rezervari in prealabil. Na…un motiv in plus pentru a ne intoarce! Asa ca, bagat coditele intre picioare si mers la un restaurant mai putin cunoscut, dar tot in Gamla Stan. Recunosc ca nu imi mai amintesc numele, dar a fost rost de niste chiftelute  suedeze senzationale si un somon de vis, acompaniate de un vin rosu, care nu mi-am dat seama la momentul respectiv, cat de bine se completa cu cina, dar pentru ridicarea tensiunii si eliminarea in bune conditii a colesterolului acumulat a mers la fix.

Ce voiam sa subliniez, apropo de bucataria nordica este ca, nu am fost niciodata fanul numarul unu al carnii de somon, dar asta pentru ca nu mancasem ca la mama lui, ca sa ma exprim in cel mai plastic mod cu putinta! Asa ca uitati orice stiti despre somon mancat la noi sau in alte parti din Europa, altele decat tarile nordice. Aici este altceva oameni buni, cu totul altceva, de la modul in care arata carnea la modul in care este preparata, miroase si se simte la gust!

Bucataria traditionala suedeza, ca si cea daneza si norvegiana este una corecta, daca vreti, simpla cu genul ala de „comfort food” , bine adaptata conditiilor de clima existente. Si ce mi-a mai placut a fost faptul ca, daca intri intr-un restaurant cu mancare specifica, vei gasi mancare specifica nu si alte chestii gen pizza, paste si orice altceva din bucataria internationala, aruncate acolo pe meniu, ca daca mai vrea clientul si altceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *