America de Sud. Buenos Aires.

Buenos Aires nu e Argentina. Buenos Aires nu e Argentina. Și încă odată pentru cei din spate care nu au auzit: Buenos Aires nu e Argentina. Ca în orice oraș mare, aici se adună țeparii, curvele, șmenarii, privatizații și, în general, cei care vor să facă un ban rapid, indiferent de modalitate. Turiștii sunt văzuți ca o vacă grasă pe care nu o omorâm, ci doar o mulgem prin toate mijloacele. Cam ca la noi, prin anii 90, când vedeam turiștii, mai ales cei polonezi.

Cazare în Buenos Aires

Pentru cazare, am folosit pentru prima dată în viața (și cred că pentru ultima) AirBnb. Ce înseamnă asta? Că stai în case puse la dispoziție de diverși oameni, contracost. Un fel de stai în gazdă la nivel mondial. Noi am găsit o avocată care are mai multe proprietăți în Buenos Aires și care părea foarte ok. Casa nu arăta ca în poze, curățenia lăsa de dorit (deși am plătit 30$ pentru cearceafuri și prosoape curate), dar ce să îi faci, ești în casa omului, după un zbor de 14 ore, măcar ai un acoperiș deasupra capului. Plus că doamna avocat avea legături pe piața neagră să schimbe dolari la un curs mai bun decât cel oficial, ceea ce ne-a luat ochii la început. Nu vreau sa ma lansez in elucubrații, dar lacomul mai mult aleargă. Doamna ne-a închiriat un microbuz care să ne ducă de la aeroport în oraș, așa că am ajuns repede pe autostrada suspendata până în centrul orașului.

După ce ne-am cazat și am semnat regulamentul de ordine interioară (v-am zis că stăm la o avocată), am decis să ieșim un pic în recunoaștere prin Recoleta și să ne acomodăm cu fusul orar. Așa că ne-am aprovizionat cu niște carne de vită, mango, ananas și alte fructe senzaționale la gust, 6 sticle de vin și am purces la primul chiolhan. Ca idee de prețuri, o masă te costa 8-10 dolari de persoană, incluzând vinuri, și nu din cele mai ieftine.

Informații utile, cred

Țigări și de ale gurii se găsesc la kiosk, de obicei deschis 24 de ore, iar la supermercado se găsesc carnea, vinul, produsele de curatenie, etc. Fructele se găsesc fie la aprozar, deschis până la ora 22, fie la supermercado, deschis de la 9 la 23. O bere la un litru costă 2,5 dolari, o sticlă de vin de la 4 dolari și poți să o gasești și la 40. Țigările sunt în jur de un dolar pachetul. Orice este importat însă are prețuri extrem de mari, duble față de Europa.

Buenos Aires este împărțit în peste 20 de cartiere, cele mai importante fiind: Caminito – Boca, zona turistică cu restaurante și hoți de buzunare. Palermo, cartier un pic mai vechi, care păstrează clădirile de odinioară și Palermo Soho, the shit and place to be, Recoleta, cartierul aristocratiei, Belgrano, cartierul clasei de mijloc, plin de viață și de magazine și San Telmo, cartierul tangoului.

Autobuzele pleacă din toate colțurile orașului și ajung peste tot, metroul este în plina construcție, iar taxiurile sunt destul de ieftine, cam 1 dolar pe kilometru, iar cum noi eram patru, prețul pe cap de turist a devenit și mai mic.

Oricum, dacă ajungeți la Buenos Aires, țineți minte că bunul simț trebuie să primeze, dacă ceva vi se pare periculos, nu vă duceți! Evitați manifestațiile zilnice, încercați să nu scoateți la vedere un teșcălău de bani când plătiți ceva și aduceți-vă aminte de spaniola din telenovele, pentru că engleza este destul de puțin vorbită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *