City break la Copenhaga. Ce vedem și ce facem într-un weekend?

Copenhaga este capitala celei mai mari țări din Uniunea Europeană, Danemarca. Împreună cu teritoriile aflate sub administrare daneză, Groenlanda si insulele Feroe, Danemarca are mai mult de 1,6 milioane kmp. Danemarca continentală este, din fericire pentru turistul de weekend, mică, compactă si foarte ușor de vizitat.

Ce avem de văzut în Copenhaga?

Un city break la Copenhaga nu are cum să nu conțină vizitat de clădiri istorice, un tur pe Stroget, una din cele mai lungi strazi comerciale și pietonale din Europa, o degustare de mâncare, fie tradițională – smorbrod, fie din exclusivistele restaurante cu stele Michelin.

Muzee, expoziții și arhitectură daneză

Sunt convins că ați auzit de designul danez, o împletitură între funcționalitate și frumusețe, caracteristica principală care s-a transmis și orașului. Clădirile vechi s-au transformat odată cu timpul în apartamente moderne, dar nimic din fațade nu s-a schimbat.

Galeria națională de artă, vizitabilă gratuit, are cea mai mare colecție de artă modernă din țară. Puteți admira picturi de Rembrandt, Matisse și este un popas firesc în pelerinajele prin oraș. Iar dacă setea de artă nu a fost astâmpărată, avem Muzeul de artă modernă Louisiana, considerat cel mai bun și cel mai vizitat muzeu din Danemarca, gurile rele zic că nu atât exponatele sunt cele admirate cât locul unde este așezat muzeul și felul în care sunt amplasate exponatele.

Iar dacă am ieșit din clădiri, știința este bine pusă în valoare la Copenhaga. Nu degeaba mulți inovatori în domenii tehnice sunt danezi. Niels Bohr și casa sa memorială în care sunt arătate experimentele pe care acesta le făcea, Grădina Botanică, Grădina Zoologică, una din cele mai vechi ale Europei sau Planetariul Tycho Brahe sunt locuri încărcate de istorie și din care se pot afla lucruri interesante. Părinții își aduc copii la Grădina Zoologică ca să le arate de unde vine laptele, cine face ouă și de unde avem noi carne!

Indiferent cum alegeți să mergeți între aceste locuri, veți vedea arhitectura daneză peste tot în jur, începând de la imperialul Amalienborg, reședința regilor danezi până la complexul de clădiri din portul Osterbro, proiectat de același arhitect responsabil pentru Opera din Sydney. Arhitectura tradițională poate fi găsită în clădirile dărăpănate și colorate din Christiania, dar va trebui să vă grăbiți pentru că întregul cartier trece printr-o refacere generală.

Amuzamentul nu este lăsat la urmă, unul din cele mai vechi parcuri de distracții este așezat în Copenhaga, în inima sa. Deschis în 1843, era la marginea orașului, dar treptat Copenhaga s-a mărit și atracțiile din Tivoli, cel mai vechi rollercoaster din lemn, inaugurat in 1914, au ajuns in centru.

Ce este de făcut în Copenhaga?

Danezii, popor nordic, pentru care soarele este scump la vedere în timpul iernii, profită la maximum de orice zi însorită pe care și-o petrec afară, la o bere (Slavă Domnului că au de unde alege) sau la plajă, dacă vremea o permite, iar indiferent de vreme ei sunt unii din cei mai toleranți oameni pe care i-am văzut. Ce trebuie să știți este că danezii, în general, sunt fluenți în engleză într-o așa măsură încât daneza tinde să ajungă pe cale de dispariție, ceea ce este un lucru bun pentru un city break la Copenhaga.

Vă întrebați care este legătura între toleranță, vorbitul de engleză și soare? Copenhaga organizează anual peste 17 festivaluri, de la film la mâncare și de la artă și de la politică la Copenhagen Pride, parada homosexualilor.

Dacă ajungeți în primul Week-end din august, puteți participa la Stella Polaris, un mare eveniment gratuit, în care oamenii se adună în parcuri, socializează, beau bere, iar seara se termină cu o noapte incendiară la unul din multele cluburi din Copenhaga.

Restaurantele Michelin

idei de weekend. Copenhaga
Slavă Domnului!

Iar dacă sunteti ca mine, un city break la Copenhaga înseamnă că veți căuta și restaurante cu mâncare tradițională. În Copenhaga sunt 15 stele Michelin! Cele mai cunoscute sunt noma, care se redeschide în august 2013 sau Restaurant Geranium, locul 45 în lume. De menționat sunt Kiin Kiin, primul restaurant danez cu mâncare thailandeză și Sollerod Kro, un han la marginea de nord a orașului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *