City break la Roma. Câte monumente și muzee poți vedea într-o zi?

Buuun, a început mini vacanța noastră. Am zburat, ne-am cazat și acu zic să explorăm. Roma e un sat mai mare, încărcat de istorie, fosta capitală mondială a unui imperiu care avea peste 6,5 milioane de kmp, în care Împăratul avea drept de viață și de moarte asupra a 60% din populația lumii. O asemenea imagine este greu de conceput, dar ajunge o plimbare scurtă pentru a găsi amintiri din trecutul orașului.
Legenda spune că Romulus și Remus, gemenii fondatori ai orașului, au fost hrăniți de lupoaica Luperca, iar locuitorii orașului sunt atât de mândri de această poveste încât au făcut un festival pe 23 decembrie în onoarea lupoaicei, numit Larentalia, când multe sacrificii erau făcute în Velabrum (valea dintre dealurile Palatin si Capitolin). Se pare că în timpul Imperiului Roman de Hadrian, această sărbătoare era atât de populară încât a fost copiată în mitologia creștină.

Câte muzee poți vedea într-un city-break?

Înainte să amețiți în vârtejul turiștilor și al credincioșilor și al forfotei și larmei locuitorilor, înainte să cădeți pradă aromelor și vinului de Chianti, duceți-vă la Catedrala Sf. Petru. Este locul perfect, echilibrul suprem pentru un city-break la Roma. Aveți în față o catedrală, ați mai văzut din astea, dar atâta istorie, atâta artă, atâta credință la un loc, într-o biserică, sigur nu și nici nu o să vedeți. Iar legenda spune că, în acel loc era un mic altar, ridicat în anul 64 pe locul unde fusese îngropat trupul crucificat al Sf. Petru. După terminarea vizitei drumurile se despart și numai preferințele fiecăruia pot să găsească traseul perfect.

Roma istorică

Niciun city break la Roma nu poate fi complet fără o trecere în revistă, fie și de la depărtare a Romei împărătești, cea care a cucerit lumea în 200 de ani.
Via Appia este un drum construit in 312 î.C., adică au trecut 2430 de ani de când este funcțional, iar părți din el sunt perfect circulabile și acum, fără reparații majore. Lat de 4 metri, permitea trecerea a doua șarete în sensuri opuse și unea Roma de Brindisi și, peste Mediterană, de Africa și de estul imperiului, fiind practic prima autostrada din lume.
Băile lui Dioclețian. Transformate de Michelangelo în biserica Santa Maria degli Angeli, cele opt coloane monumentale din biserică sunt parte a construcției inițiale. Gara Termini își trage numele de la “terme”, adică de la băi.
Dealul Capitoliului. Locul unde consulii depuneau jurământul pe 1 ianuarie, este cel mai mic din cele șapte coline ale Romei, acum este locul unde se găsește Palatul Senatorilor.
Circus Maximus. Romanii erau îndrăgostiți de curse, de pariuri și să vadă cai și atelaje alergând în cerc oval. Primul hipodrom a fost construit în valea dintre dealurile Aventin și Palatin, iar la apogeu avea 600 metri pe 200 metri și o capacitate de 250.000 de locuri. Augustus a adus un obelisc de 24 de metri de la Heliopolis (acum în Piazza del Popolo) iar în 357 a fost adus obeliscul lui Tutmosis al treilea (acum în Piazza San Giovanni).
Coloana antonina. În anul 180, la moartea lui Marcus Aurelius, fiul său a construit o coloană, inspirată de Coloana lui Traian, pe care să marcheze faptele de arme și de vitejie ale lui taică-su. 116 episoade pe o coloana de 30 de metri din marmură de Carrara. Asta da amintire!
Coloseumul. Locul unde mii de gladiatori și de animale sălbatice au luptat și au murit, a fost ridicat în anul 80. Este nelipsit din orice poză despre Roma și este un popas obligatoriu pentru orice city break la Roma. Când Traian s-a întors din campania sa tracică (săru’mâna tată!) 117 zile consecutive au fost spectacole cu gladiatori, 9000 dintre ei și-au pierdut viața în lupte.
Obeliscuri și coloane. Împărații romani doreau să își afirme puterea și bogăția, iar pentru asta au construit coloane (a lui Traian, a lui Marc Antoniu), au adus obeliscuri, transformând Roma în orașul cu cel mai multe obeliscuri din lume. Cel mai faimos dintre ele este cel din Piața Sf. Petru, adus la Roma de Caligula.

Roma muzeelor

Oriunde te uiți vezi o clădire încărcată de istorie. Este foarte greu să faci o listă a acestora dar noi vă dăm măcar câteva muzee.
Galeriile Borghese. Numai cu rezervare. Toate capodoperele sculptate de Bernini cum ar fi David sau Apollo și Daphne.
Galeria națională de artă din palatul Barberini. Toate marile familii din Roma au contribuit prin donațiile lor la existența acestui muzeu. Tavanul sălii centrale este pictat de Pietro da Cortona.
Muzeele Vaticanului. Una din cele mai mari colecții de artă din lume, un circuit de peste șapte kilometri de picturi, fresce, colecții egiptene, etrusce și etnologice. Poate o să am ocazia să vorbesc mai mult despre Vatican când voi vorbi de city-break la Vatican…
Nu ratați muzeul armelor din Vatican, amintire a timpului când catolicismul era militant și avea statul papal, feudă exclusivă a papilor.

Mai avem două locuri unde să vă trimitem: Stadio dei Marmi, locul în care Mussolini a imaginat Italianul Perfect, fascist, frumos, musculos, atletic, milităros, cuceritor și viteaz. Uitați-vă în jur. E plin de italieni perfecți: lăudăroși, gălăgioși, berbanți și sigur nu frumoși….

Un city break la Roma nu are cum să se termine fără Treptele Spaniole și Fontana di Trevi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *