8 Idei de Week-end. Epopeea Stockholm (I)

Dragii mei,

Povestea mea despre Stockholm incepe cu cu marturisire despre a voastra subsemnata, marturisire cu iz de “mea culpa” si cu multumire pentru jumatatea de langa mine, care mai imi baga mintile in cap din cand in cand si pentru asta ii multumesc. Recunosc ca toata viata mea am preferat caldura si soarele, zilelor scurte si friguroase. Si am crezut ca daca va trebui sa aleg intre o vacanta in locuri toride si una in creierul racoros al muntilor, intotdeauna voi vota pentru prima optiune, in locul dintilor clantanind la minus nu stiu cate grade. Ca prefer plaja in locul pasunilor inverzite si oceanul in locul muntilor, iar daca imi spui ca imi faci cadou o “placa” (Doamne-ajuta, de oriunde ar veni ea!), imi voi face socoteala unde sa ma duc sa bag un surf sau un bodyboarding, si nu unde este zapada mai afanata si partiile mai mari. Ce sa mai…fericirea omului nascut iarna!
Dar, domnul Viespe, dornic de batut lumea in lung si lat cum numai el poate sa fie, ma amenintase de multa vreme cu vazutul tarilor nordice, iar cum ocazia se ivise, iar biletele fusesera achizitionate, nu mai aveam cale de iesire (si ce rau imi parea!), asa ca, la mijlocul lunii noiembrie ma pregateam de testat tarile nordice.

Suedia nu a fost primul meu contact cu civilizatia scandinava. Cu ani in urma vizitasem Copenhaga si Malmo si imi facusem o idee despre bunastarea si linistea specifica zonei.
Acelasi zbor cu noaptea in cap, fara upgrade ☹ de data asta, via Amsterdam, cu destinatia finala Stockholm.
Dar dupa primii pasi pe aeroportul Arlanda, toata oboseala mea de om trezit intr-o vineri (mult prea) de dimineata, a pierit intr-o clipa, caci sub ochii nostri s-a desfasurat dintr-o data un veritabil “hall of fame”: poze imense cu ABBA, Bjorn Borg, Greta Garbo, Ingrid Bergman, familia regala toti reuniti parca pentru a intampina turistul venit sa-si petreaca vacanta in Suedia. Mi-a placut la nebunie, mi s-a parut extraordinara mandria lor, ca traiesc in tara aia si ca, uite, cati oameni de valoare au dat lumii! Asa ca, in acordurile melodiei Dancing Queen, care deja isi facea loc in capul meu, am hotarat instantaneu: aici o sa imi placa la nebunie! Si stiti ce? Ei bine, in 48 de ore, doamna Viespe a descoperit cu stupoare ca ii place nordul! E, ca sa vezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *