Idei de week-end. Luxemburg (V)


Deci, traseul cu autobuzul Vianden- Echternach, arata cam asa: luat autobuz 663 (pentru siguranta maxima, maxima si ca sa nu ne injurati ca „v-am gresit” in vreun fel, intrebati si la biroul de informatii turistice, sectia Vianden, plasat strategic exact in statia de autobuz) directia Diekirsch/Ettelbruck, coborat la Bleesbrück, dar numai dupa ce ne-am consultat in prealabil cu soferul autobuzului, nu de alta dar locul cu pricina este la intersectia dintre zero absolut si nimic, traversat strada…cu grija, asteptat ceva (in ploaie) si la un moment dat (bine precizat prin Google Transport, zice Viespea), urcat intr-un autobuz care merge in directia Echternach. Stati linistiti, nu este nimic dificil! Oricum, mai degraba exista riscul sa iesi, decat sa te pierzi (d)in marele ducat!

IMG_1181

 

Valabil si pentru destinatia noastra, nu de alta dar la Echternach, daca ai trecut garla/raul Sauer, ai pus piciorul pe pamant nemtesc.
Cu riscul de a ma repeta, pacat de vreme! Mare pacat, caci sunt convinsa ca si Vianden si Echternach sunt de vis cam pe la vreo 20 de grade Celsius si soare din belsug.
Reteta tipului asta de orasel este cam aceeasi: in jur de 5000 de locuitori, la care se adauga o mana zdravana de turisti mai ales in zilele insorite, maxim la capitolul cochet, stradute pietruite si cladiri pe stil medieval, gama larga de restaurante, pub-uri si bistrouri, ca sa fie la alegere!
Cel mai vechi oras din ducat s-a dezvoltat in jurul abatiei Echternach, fondata in anul 698 de catre calugarul englez, Sfantul Willibrord. Astazi prezinta o concentratie sporita de monumente pe metru patrat: vila romana datand din secolul 1, parohia Sfantul Petru si Pavel construita pe ruinele unui vechi castel roman, bazilica romana datand din secolul 11 reconstruita dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Unde mai pui si faptul ca totul este pozitionat intre vechile ziduri medievale, pastrate cu tot cu turnuri, care fac inconjurul orasului!
Pentru iubitorii de sporturi, Echternach este un fel de raiul pe pamant. La intrarea in oras, venind agale dinspre Luxemburg se gaseste centrul recreational, ce presupune printre altele si una bucata de 30 ha lac artificial! Va puteti imagina si singuri minunatiile de sporturi practicabile in cazul de fata.
Iar in fiecare an, mai+iunie = muzica! Festivalul de la Echternach incanta intreaga suflare in acorduri de jazz si muzica clasica inca din 1975.
Din pacate pentru subsemnatii, urechile noastre nu au fost incantate decat de o muzica pe stil samba ce provenea de la o scoala de dans din centru, total nepotrivita cu vremea de afara si locatia in care ne gaseam! Asa ca dupa o vizita scurta si avand in vedere ca deja noaptea isi facea cu gratie aparitia, am decis sa rabatam cate o placinta si o cana de cacao fierbinte la una din cofetariile din centru si apoi am atacat cu incredere statia de autobuz – autobuz 110 ruta directa, pentru a ne intoarce la baza.
Si cum nu mancasem inca de seara, odata ajunsi la Luxemburg, am apelat inca o data cu toata increderea si pofta la farfuria de carnati si varza insotita musai de cana de vin, pardon suc de struguri! Maine, duminica, Luxemburg pe scurt, ca mai avem si un avion de prins!IMG_1186 IMG_1185 IMG_1184 IMG_1183 IMG_1182

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *