În 2008, după ce am descoperit că facem cu mașina 35 de minute prin traficul din București până la muncă, iar pe jos, în pas de plimbare ne ajung 25 minute, am decis să renunțăm la reînnoirea carnetelor de conducere. Primul efect a fost că mergând 3-4 kilometri zilnic pe jos, picioarele au devenit mai antrenate pentru marșuri lungi prin orașe, de la un monument la altul. Al doilea efect a fost călătoria noastră inițiatică pe Camino de Santiago, pe una din variantele mai grele, Camino del Norte. Iar al treilea efect a fost că ne-a mărit gradul de interacțiune cu localnicii și atenția către detalii legate de transport.
De obicei când plănuim o călătorie eu mă ocup de găsirea hotelului, îl supun atenției forurilor superioare, Doamna Viespe îl face praf, eu mă oftic și o las pe ea să aleagă. Recunosc, de multe ori are dreptate și alegerea ei este mai ieftină, mai frumoasă și mai convenabilă.
Hotel Copenhaga
Când a trebuit să ne facem rezervările, am fost uimiți de gradul foarte mare de ocupare, de peste 80%, al hotelurilor din oraș, așa că a trebuit să renunțăm la amplasarea centrală în favoarea unui hotel mai bun (și mai ieftin), dar amplasat la aeroport. Hiltonul la care am stat era locuința temporară a celor care își pierduseră conexiunile aeriene și care așteptau noile zboruri.
Hotelul este mare, cu camere incredibil de spațioase după standardele daneze, cu locuri speciale destinate celor care sunt cazați frecvent (dacă doriți informații despre lanțul Hilton și cum să deveniți membru al programului lor de afiliere, urmăriți sfaturile de călătorie).
Dar cum am mai fost, așa cum ziceam, am găsit cazare ieftină la Copenhaga la hotelurile din preajma gării, unde prețurile erau frumușele pentru condițiile de cazare. Recomandarea mea este ca să căutați cazare la unul din hotelurile din lanțul Choice, cel mai bine dezvoltat lanț de hoteluri din Scandinavia. O listă completă a cazarilor ieftine la Copenhaga prin Choice Hotels, o găsiți aici.
Hotelurile din Copenhaga se supun și ele designului danez, ba chiar unele angajează artiști care să coloreze hotelul și să amenajeze fiecare cameră diferit, după gustul lor. Un astfel de exemplu este Hotel Fox, un experiment artistic și sigur o aventură deosebită, în funcție de camera aleasă.
Hostel Copenhaga
Dacă bugetul este limitat, hostelurile sunt o variantă potrivită, unele din ele fiind recomandate ca oferind o “experiență socială bogată” și fiind alese de către cei care călătoresc singuri sau care își doresc să socializeze cu turiștii din toată lumea.
Iar cum unii consideră că experiența vizitării unui oraș este să trăiești viața locuitorilor, siteuri ca Couchsurfing oferă posibilitatea de a găsi o gazdă care să îți arate cum e viața la Copenhaga prin prisma locuitorului.
Copenhaga bat-o vina!