Idei de weekend la Oslo. Cum am învins vikingii acvatici și am primit aplauze!

mancare-oslo

Din ciclul idei de weekend sau pe unde să mai colindăm ca să fie bine, stupul călător, adică Viespea și consoarta vă prezintă Norvegia toată. Sau mă rog, ce se poate vedea în trei zile din care una pe drum.

Zbor București Oslo

Noi eram în goana noastră după status Platinum la Flying Blue, KLM avea promoții, noi aveam zile libere, Oslo nu îl văzusem, haide doamnă la Oslo! Ah, dar e frig, e umezeală, noi suntem în februarie, nu mai bine mergem în vară? Cucoană, Wizz Air nu zboară încă, mai peste vreo 2 ani așa, deci preț ca asta nu găsim, haide!
La trei jumate dimineața trezirea, la patru fără un sfert cafeaua dădea în clocot, doamna ocupase oglinda și așteptam timid să mă bucur de cele 5 minute necesare de dimineață. La 4 jumătate hrănește animalul, lasă-i apa, dă-i bobițe. La 5 fără un sfert caleașca claxona nerăbdătoare de jos! Ne suim și plecăm. Aoleu, ai închis geamul? Ușa? Cheile le ai? Unde e pașaportul? Dar al tău? și uite așa un baraj de întrebări până la aeroport.
Check-in online (recomandat, vă alegeți locurile dorite cu 36 de ore înainte), securitate, beep-beeep, vorbiți românește, da, depărtați mâinile și picioarele, da, e în regulă, treceți.
Lounge, cafea, din nou, verificat mail, băut cafea. E 5.35, haide jos la poarta de îmbarcare, sus în avion cu tine, distonocalm, vin… somn
Amsterdam, lounge, cafea, internet, hai că mai e puțin, 12 minute până la poarta de îmbarcare, mai sunt 20 și pleacă avionul, hai mă femeie, am ajuns. Oricum o să întârziem la decolare, bunicuțele norvegiene sunt în crocși, e vară în Norvegia, sunt 5 grade.

Cazare Oslo

Scump. Prea Scump, dar când ți-au venit idei de weekend la Oslo, mai accepți și cazare mai scumpă. Best Western, localizat excelent, în mijlocul cel mai central al orașului, lângă președintele Norvegiei (bună asta Udrea, nu?) și la 3 minute de orice. Club la subsol, upgrade la cameră, podea neîncălzită, ete na viespeo unde ai ajuns.

pisica de viespea
Iar plecati si ma lasati!

Pat triplu, de mai multe viespi. Uite că nu e podea încălzită, dar e frumos și ne place, uite și caloriferu, dă la maxim că e frig. Mai trec cinci minute asa și începe. Aoleu copilu, ce face animalul, cum stă el la geam și ne așteaptă, hai femeie, lasă plânsu, hai să ți-l arăt pe rege și vreo doi vikingi. Cum ieșim pe dreapta, doi vikingi cântau, unu la acordeon și unu la vioară.

La palat pe deal în sus, unde-i regele să-l văd

Palatul regal la o aruncătură de băț, frig și bate vântu, ce idei de weekend îți vin, doi soldați zgribuliți mărșăluiau să se încălzească, poate fi vizitat, dar numai câteva ore pe zi și costă 20 de euro, hai lasă, hai pe Karl Johans Gate să ne plimbăm prin parc, uite numai cafenele si restaurante de-o parte și de alta, mâncăm ceva? Hai să găsim ren de mâncare, uite aici, nu costă decât un salariu pe o săptămână, mai dă-l încolo, hai să ne luăm un sendviș că e doar plata pe o zi de muncă, uite strada de shopping, uite Zara, costă un tricou la ei cât două costume la noi, uite ce clădiri frumoase, să facem poze. Iphone 4 nu se descurcă la întuneric, nu-i nimic, e ora 7 hai totuși să mergem pe Aker Brygge că acolo sunt restaurante.

Viespea e aplaudată c-a mâncat mâncarea toată

Bună seara, stați jos, azi avem fructe de mare, uite-le în acvariu. Ce poftiți și ce doriți? Băi nene și zic hai să fie un meniu din asta de două persoane că venim de departe și ne e foame. Mai adu și o bărdacă de vin din asta norvegian de Australia și să începem.
Vine un sashimi, da din ăla proaspăt, de se topea în gură tonul și somonul, mai un pic de conversație, mai vin niste midii în sos alb, fierte cu vin lăsate să se răcească doar atât cât să nu ardă la limbă, doamna se cam săturase deja, mai bem un pic de vin, și vine piesa de rezistență. Băi frate, deci vine un platou de tort de nuntă cu niste gheață pisată pe fund și de jur împrejur numai creveți din ăia roșii, cu coaja subțire, unu lângă altu înghesuiți ca biscuiții în pachet. Deasupra lor doi crabi stăteau pe spate pe cochiliile alea tari și se sprijineau niste languste tăiate pe jumate de ziceai că e turn.

mancare-oslo
Un platouas pentru cina

Umple paharu, dă un gât sa spele amaru și încep demolarea. Bune, gustoase, proaspete, crocante, aromate și toate cereau să fie mâncate primele. Doamna se lăsase pe spate, tolănită deja în scaun și admira viespea la lucru. Mâinile nu ajungeau, în stanga era un rozaliu decojit și în dreapta furculița. Personalul ieșea pe rând și studia cum curățam eu ce era pus pe gheață. Iată un pahar de șampanie, merge cu langusta aia, iar la final priviri admirative, uite un viking autentic, degrabă mâncătoriu de creveți. Ce să mai, după ce am terminat cu ei rămăsese o găleată de cochilii, picioare, capete și alte scârboșenii, iar viespea stătea cu burta umflată atingând masa. La desert ce avem? zise el, curios. Un oftat general a cuprins restaurantul, mai poate încă, ce om, ce viteaz, ce neînfricat. Ode se vor scrie și numele o să îi fie pomenit în jurul focului de tabără.

Rețineți

Pe scurt, Oslo e un oraș scump, scump rău de tot și sincer mai mult de un city break, nu merită. Noi am mers prin împrejurimi, dar în fine, asta e altă poveste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *