Idei de weekend. Copenhaga, Crăciun cu vikingii

city break copenhaga

În căutarea cardului de fidelitate Platinum de la KLM – Air France, unul din cele mai ieftine bilete de avion disponibile a fost catre capitala danezilor, Copenhaga. Cum într-o excursie nu poti sa gasesti de toate, biletele ieftine de avion au fost compensate de cazare foarte scumpa. Mai tarziu in decursul weekendului nostru am aflat ca eram in vizita exact in weekendul in care toate companiile daneze isi scot angajatii la masa si la petrecere. Hotelurile erau ocupate in proportie de 85% si numai camerele mai scumpe erau disponibile.

Bilete de avion București Copenhaga

Noi am plecat intr-o vineri dimineata, in decembrie, pe ruta obisnuita, prin Amsterdam catre destinatia noastra finala Copenhaga. Biletele de avion ne-au costat doar 149 euro pentru cele patru zboruri, un pret apropiat de preturi la bilete de avion low-cost (37,5 euro pe segment). Din pacate acest drum a fost fara upgrade la clasa business, pentru că eram în companie selectă, Vanghelie care este și amanta lui sau ce o fi, Oana Mizil ocupaseră locurile de la business împreună cu suita lor. Nu e problemă că noi ne-am simtit foarte bine si asa, mai ales ca mie imi place aeroportul din Amsterdam, iar Doamna Viespe este fana salonului destinat frequent flyers. Fiti pe faza ca va urma o povestire interesanta despre cum sa gasiti bilete de avion ieftine Bucuresti Copenhaga!

 Cazare la Copenhaga

Cum ziceam cazarea era peste tot scumpa, optiunile noastre fiind destul de limitate. Hotelurile din Copenhaga au camerele mici, micul dejun este, in general, o gluma intinsa pe niste felii de pâine de secara, asa ca decat sa dam 100 de euro pe noapte la un hotel în centru, am ales să stăm la aeroport, în Hilton, legat direct de aeroport printr-o pasarelă, iar de oraș prin linia de metrou fără conductor, totalmente automatizată. Ca să fiu perfect sincer aici, nu era prima oară când ajungeam în Copenhaga și cu siguranță nici ultima, dar era pentru prima oară când am ajuns în vacanță. Pentru data următoare sigur voi alege alt hotel, mai aproape de centru. Dar ideea de bază rămâne: cazare ieftină la Copenhaga este un eufemism!

 Tivoli

city break copenhaga
Gradina Tivoli. Cel mai vechi parc de distractii din lume!

Bun, deci am ajuns, ne-am cazat, ne-am plans de pisica lasata acasa, hai in oras. Ne-am luat două Copenhagen Card care ne-a dat transport și intrări la mai toate muzeele din oraș și hai la drum. Cum lumina se ia repede în nord pe timp de iarnă, până am ajuns în oraș deja era noapte, deși nu era decât ora patru după-amiaza. Prima oprire a fost, cum era și normal, la Tivoli, locul unde este Crăciun tot anul. Surprinzător, acest parc este cel mai vechi parc de distracții din lume! Așezat în jurul unui lac, Tivoli abundă de locante care mai de care îmbietoare și mai atrăgătoare cum ar fi celebrul Hercegovina. Noi am găsit cu chiu cu vai o masă și am profitat de apropierea Crăciunului să mâncăm friptura tradițională daneză, însoțită, bineînțeles, de merișoare…

Elsinore și Roskilde

Ziua a doua a început în stil total diferit față de ceea ce știam noi despre micul dejun danez. Mâncare cât cuprinde fraților la Hilton! Mă uitam cu gura căscată la cât potol venise pentru oamenii care pierduseră avioane și mă simțeam ca la Luxemburg în 2005 când am văzut nouă feluri de brânzeturi diferite aliniate pentru cei doi români care ocupaseră o cameră în hotel. E plăcerea mea vinovată și 110 kilograme se întrețin destul de greu. Dar ziua era tânără și am plecat să profitâm de lumina de afară. Am ales să vizităm grădina zoologică și castelul lui Hamlet. Grădina zoologică este așa cum ne așteptam, daneză. Organizată, aranjată la milimetru, cu animale variate, din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii și, surpriză, cu o mini fermă în mijloc, destinată copiilor. Am vazut părinții cum le arătau odraslelor că laptele vine de la vacă, oul nu e fruct, iar blana de iepure mai intâi a stat pe un animal înainte de deveni căciulă.

Castelul lui Hamlet, Helsigor, este o fortăreață construita pe timpul războaielor cu Suedia și a avut rol strategic fiind situat chiar la punctul cel mai îngust al strâmtorii Oresund. Orășelul din jurul castelului, Elsinore este o atracție iîn sine. Gara a fost construită în anul 1891 și este greu de trecut cu vederea cărămida roșie care este materialul folosit pentru aceasta. Castelul are o importanță istorică și este pe lista monumentelor UNESCO și adăpostește trupul de piatră al lui Holger Danske, eroul legendar, care se va trezi doar dacă Danemarca este în pericol de moarte. Noi am ales să sărim peste legenda daneză și să ne plimbăm prin fortăreață.

Seara ne-am petrecut-o în Roskilde, leagănul civilizației vikinge, unde se află catedrala în care a fost botezat poporul danez și este și locul unde se desfășoară festivalul de la Roskilde. păcat că noaptea se lăsase deja și nu am putut vedea catedrala în splendoarea ei. Vântul rece care bătea la malul mării ne-a alungat repede, iar seara târziu am ales Nyhavn, o zonă din Copenhaga cu multe restaurante și baruri, multe ocupate la ora la care noi ajungeam, dar norocul ne-a surâs și am cinat la un restaurant intim, romantic, numai bun pentru două suflete îndrăgostite!

Ce frumos a fost!

Duminica a fost destinată Kristianiei, cartierul “liber și boem” al Danemarcăi, primul loc din Europa în care marijuana a fost dezincriminată. O acțiune de curățare a infracționalității a condus, indirect, la mărirea numărului turiștilor și a popularității cartierului. Noi nu am stat decât câteva ore și apoi ne-am grăbit spre aeroport și spre casă. Zborul cu numărul 57 pentru mine a încheiat prima etapă de weekenduri de vis in Europa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *