De la Iguazu la Asuncion. Cu autobuz prin Paraguay

Rural Paraguay

Drumul de la Cascadele Iguazu la Asuncion se anunță o aventură. Mergem într-una din cele mai sărace țări din America de Sud, trecând prin infamul Ciudad del Este.

Autobuz Puerto Iguazu – Ciudad del Este

Din nou luăm autobuzul din terminal, de data asta către Ciudad del Este. Este un autobuz al unei companii paraguayene care face legatura dintre Argentina și Paraguay fără să oprească prin Brazilia. Bineînțeles că ne lasă cu toate bagajele la granița dintre Brazilia și Paraguay și pleacă fără să ne mai aștepte. Ne combinăm cu un grup de studenți belgieni care mergeau în Rio de Janeiro și luăm unul din multele microbuze care trec granița și care pentru 70 de pesos ne duce până la terminal.

Cum întrebăm de Asuncion și sare un cetățean că are el un autobuz direct și locuri și hai repede că pleacă în 5 minute. Ne urcăm, aerul condiționat este ca o binecuvântare pentru mine, dar totuși autobuzul oprește în toate localitățile și uite așa un drum de 5 ore devine unul de aproape 8. Nu ne grabește nimeni, dar foamea ne înghiontea un pic. Bani locali nu aveam și la fiecare sat urcă câte o tanti îmbrăcată ca o chelneriță din anii 50 cu un coș de chipas, un fel de chifle cu brânză înăuntru.

Părerea mea despre Paraguay

Asuncion arătă ca centrul istoric din București din anul 1999, doar că e întins pe tot orașul. Mai sunt și clădiri părăsite, mai găsești și câini vagabonzi, deși majoritatea păzesc o parcare sau o casă sau orice altceva păzesc câinii.

Deosebirea este că pare mai sărăcăcios, iar lațimea străzilor este mai mare, mașini parcate pe marginea străzilor nu există, ai parcări peste tot. Trotuarele sunt mai late, deci ai mai puține șanse să te întâlnești cu vreun câine.

Asemănarea între noi și paraguaieni este că suntem, în principiu, ospitalieri, dar vrem să jecmănim turiștii cum avem ocazia. După care ne rușinăm de noi și vrem să îi ajutăm. Suntem jenați că nu avem obiective turistice, iar ce avem nu punem în valoare.

În fine, după ce am ajuns la hotel, spălați curați și parfumați am întrebat unde putem să mergem să mâncăm. Primul răspuns a fost că trebuie să luăm taxiul că doar nu vrem să mergem pe jos. Dar oare suntem în siguranță să mergem pe jos? Da, desigur, dar nu mai bine luați un taxi?

Percepția lor asupra criminalității este că este foarte nesigur acum. Înainte, pe timpul dictaturii lui Stroessner, furai, violai sau omorai sau doar erai acuzat de așa ceva, poliția secretă te lua direct și ajungeai pe fundul râului Paraguay. Abia așteptăm să vedem orașul pe timp de zi…

[RFG_gallery id=’11’]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *