Una din cele mai bune companii aeriene, singura care se poziționează drept compania aeriană de cinci stele, Qatar Airways zboară de cinci ori pe săptămână de la București. Este una din preferatele noastre pentru zborurile către Asia, escala la Doha fiind așezată convenabil, la 4 ore distanță de București, astfel zborul următor fiind mai scurt. Sigur, privind din punct de vedere al programelor de fidelitate, zborul în aceeași direcție geografică nu aduce același număr de mile, dar compensăm prin durata zborului.
După părerea mea, o serie de evenimente, în diferite țări, la anumite momente în timp, unele repetabile, unele nu, devin evenimente de uitat, așa numitele experiențe “odată în viață”. Un astfel de eveniment este festivalul înfloririi cireșilor, Sakura, care se desfășoară lntre lunile martie și mai în toată Japonia. Este momentul care stabilește venirea primăverii, al reîntoarcerii la viață a copacilor. Sincer eu nu mă dau peste cap să vad un copac cu flori, iar articolul ăsta îl scriu în avion, fără să fi văzut cireșii înfloriți și oricum despre asta va fi vorba în zilele următoare așa că vă mulțumesc pentru că ne citiți și urmăriți-ne în continuare că nu nici nu știți ce pierdeți!
Cum am găsit, cât costă, când cumperi bilete de avion la Qatar?
Qatar Airways are în principiu câte o promoție la fiecare trei luni, durează 3-4 zile, iar zborurile scoase la vânzare sunt pentru următoarele 6 luni. Dacă vreți să aflați primii care află de promoții Qatar Airways, dați-ne un like pe facebook, la pagina călătoriilor ieftine!
La promoția din ianuarie am găsit că, exact în perioada înfloririi cireșilor, un bilet de avion București Tokyo este mai puțin de 600 de euro de persoană, așa că mobilizarea a fost rapidă și pe 25 ianuarie, cu o zi înainte să plecăm în aventura sud americană, ne luasem bilete către Tokyo.
Pentru perioadele din afara promoțiilor, prețul normal este de 800-900 euro. Am deja făcută o analiză comparativă între Privilege Club de la Qatar Airways și Executive Club de la British Airways pe care o veți găsi în curând pe site.
București – Doha
Zbor: QR 0220
Clasa: Economy
Loc: 33D, 33E
Avion: Airbus 321
Înregistrare: A7-ADS
Orar: 18:25 – 22:30 (fără schimbare de fus orar)
Qatar Airways consideră că aceste curse cum este cea de la București sunt de medie distanță și oferă servicii mai bune decât pe cursele considerate scurte (cum ar fi cele din Orientul Mijlociu).
Scaunele sunt un pic mai spațioase și pe lățime și pe lungime – suficient pentru ca o persoană de 110 kile să stea confortabil. Sistemul IFE (entertainement în zbor) se mișcă foarte bine, ba chiar ai și un port USB pentru a încărca un telefon sau altceva.
Mâncarea este un pic mai bună decât la celelalte companii, ai salată, fel principal cald – am avut de ales între gulaș de vită și pui cu gnochi, desert, simulacru de brânză (topită). Nu i-am făcut acu poză, o să fac la întoarcere, mai ales că până să ajungă căruciorul cu mâncare la noi nu mai aveam decăt pui.
Echipajul, așa cum ne-am obișnuit, are și români, chiar șeful de cabină este un român. E bine că suntem pe mâini bune și că avem cu cine să ne înțelegem la o adică chiar în limba noastră.
Aeroportul din Doha
Aeroportul din Doha este vechi, mic și total neadecvat pentru ceea ce a devenit în câțiva ani Qatar Airways. E aglomerat, înghesuit și la orice stand, magazin sau poartă de îmbarcare este coadă. Te dai jos din avion și te sui în autobuz. Dacă ești norocos, nu durează decât 10 minute până ajungi la terminalul de sosiri. După aceea mai ai de mers încă vreo cinci minute până ajungi la terminalul de conexiuni, de unde pleacă zborurile. Asta în condițiile în care din 2010 aeroportul nou, modern este aproape gata de inaugurare. Eu personal din 2012 tot aud de deschiderea lui ba în martie, ba în octombrie, și de fiecare dată inaugurarea se amână. Totuși să nu vă speriați de cozi, au învățat să se miște repede și nici la controlul de securitate nu trebuie să scoți tot din bagaje.
Pentru o escală de 3 ore, e cât de cât acceptabil.
Doha – Tokyo
Zbor: QR 0806
Clasa: Economy
Loc: 12A, 12B
Avion: Boeing 777-200LR
Înregistrare: A7-BBI
Orar: 01:30 – 17:55 (diferență de fus orar de 6 ore)
Avionul este plin la amândouă clasele, iar proporția de turiști este mai mare de 70%. Imediat se observă cât de bună este o așezare 3-3-3 pe cursele de mare distanță. Scaunele sunt un pic mai late, parcă ai loc să îți întinzi picioarele mai mult, pare mai uman decât la alte companii aeriene (se aude KLM / Air France?)
Din nou mă pun la punct cu filmele nou apărute – Gravity e o mizerie de film, dar peisajele sunt extraordinare, American Hustle și Hunger Games – așa și așa. Bine că am de lucrat și de terminat una alta așa că nu mă plictisesc 10 ore de zbor.
Mâncarea ni se dă după ora din Japonia, mai întâi un mic dejun ușor, în prima oră de la decolare și cina înainte de aterizare. Eu am mâncat niște pește cu sos lionez (mediocru), iar doamna Viespe își luă niște somon teryaki, cină japozeză, deh. Nu am de ce să mă plâng, serviciul a fost bun, am ațipit și vreo două ore, ce mai am făcut de toate.
Aeroportul din Tokyo
Pentru români nu este nevoie de viză la șederi de sub 90 zile. cu toate acestea completăm două formulare, unul de intrare, pe care ni-l capsează de pașaport și un document de inspecție vamală. Cum sunt norocos din fire, la mine a vrut să vadă ce am în ghiozdan, cum mă voi descurca dacă nu știu japoneză, chestii din astea.
Deci, dacă stați la un hotel important, pentru 3100 yeni de persoană vă duce autobuzul limuzină. Dacă hotelul nu apare pe hartă sau dacă nu văconvine ora de plecare a autobuzului, luați trenul. Noi am plătit 1500 yeni pe biletele de tren și încă 2000 pe cardurile SUICA, bune la orice mijloc de transport din zona metropolitană și în încă 10 orașe. Narita Express face 89 de minute între aeroport și Shinjuku, foarte aproape de hotelul nostru.
E ora 00:30, deja e duminică, mâine începe explorarea!