O vizită la Târgu Mureș.

City hall Tg Mures

Poate am eu noroc de deplasări din astea lungi către locuri unde ar trebui să poți ajunge repede și fără bătaie de cap, dar hei! trăim in România, lucrurile sunt mai complicate decât la prima vedere.
În primul rand e departe de București. Când vrei să ajungi acolo să fii sigur că ai tot aranjat că nu te întorci prea curând în Târgu Mureș.

Cum ajungi la Târgu Mureș?

Cu avionul. Nu momentan (pana în noiembrie 2017), că se reasfaltează pista. S-or fi speriat când au sărit bucăți din asfalt în avioanele Wizz Air. Oricum nu ai cum să ajungi fără o escală pe undeva. Chiar sunt curios dacă o să fie mai scurt să zbori cu escala la Bologna până la Târgu Mureș.
Varianta a doua e să zbori la Cluj și de acolo să iei un autobuz către Târgu Mureș. Din păcate varianta asta nu are bine aranjate legăturile și ca durată totală de călătorie face la fel de mult ca și variantele de mai jos.

Cu trenul. De la București faci 8 ore și 25 de minute pentru 339 kilometri în linie dreaptă. În anul de grație 2017. Fascinant, nu? Că de eternă, e clar.
Trenul de zi pleacă la 12.15 și sosește la 20.40. Ce e bine e că nu are întârziere, hahaha. Să nu vă faceți speranțe la vagon restaurant sau bistro. Așa ceva nu mai există de ani de zile. Luați de mâncare și de băut că 8 ore nu aveți de unde.

Cu automobilul. Vreo 7 ore cam așa. Prin Brașov, Sighișoara și de acolo direct spre Târgu Mureș. Eu nu am găsit autobuz sau microbuz care să facă asta direct București – Tg Mureș. Memento bus face în anumite zile ruta București – Cluj-Napoca și trece prin Tg Mureș. Durează doar 7 ore și un sfert.
Varianta mea o să o aflați mai jos că e o combinație între cele de mai sus și mai scurtă cu o sută de minute față de tren.

Raport de călătorie. București Tg Mureș cu tren 1645

Plecare la 12.15 din Gara de Nord. Pleacă de regulă la timp și este ocupat 40% la clasa a II-a și deloc la clasa I (oare de ce?). Am avut vagonul pt mine de la Ploiești la Brașov.
Trenul curățel, spre mirarea mea toate echipamentele din vagon funcționau.

Pe la Brașov, începe să se înfiripeze o întrebare în cap. De ce?
Când ajungi la Deda după 6 ore de mers deja începi să te motivezi. Hai că nu e departe, hai că mai e puțin, hai că mâncăm când ajungem.
Gara din Târgu Mureș e renovată proaspăt. Încă mai are plastice puse pe inox, așa de proaspătă e. Sau nu vine nimeni pe aici și nu se uzează? Nici taxiuri nu sunt în fața gării, așa de multă treabă e.

Din gară până în centru faci 20 de minute pe jos, ceea ce pentru un backpacker ca mine a fost mana cerească și mi-am dezmorțit oasele. Să nu uit. La ora 21.00 e târziu pentru partea asta de țară. Nu sunt multe locuri deschise, dar uite că la Laci Csarda se mănâncă până la miezul nopții.

Unde să mănânci?

Eu m-am băgat la un mușchi de vita și o salată verde, asa de seara și de dietă, cu o sticlă mare de apă minerală și nici nu am dat faliment. Mâncarea bună, exact ce îmi trebuia după drumul vieții și înainte de somn.
La prânz am profitat și am încercat alte două preparate. Unul nu se comandă niciodată – pilaf cu ciuperci – era un pic uscat, iar celelalte mult mai bune, mușchiulet de porc împănat și pulpa de pui dezosată. Totul a fost mai ieftin decât cina de cu o seară înainte.
E bine ca mi-am găsit locul unde să mănânc în Tg Mureș. Nu neg că or mai fi și altele, dar asta e ce m-a dus capul așa că nu am plângeri.

Unde sa te cazezi?

Un lucru e sigur, în Târgu Mureș nu ai cum să rămâi pe străzi. Sunt 50 de hoteluri potrivite pentru orice buzunar. Eu nu am vrut sa plătesc pentru o cameră în care mai mult să nu stau, așa că am optat pentru hotel Continental, pentru că la acest lanț stau atunci când sunt plecat cu treabă prin țară. E de trei stele, e ok, micul dejun similar cu cel de la Oradea (unde are 4 stele).


Booking.com


Hotelul e cam vechi, la nivelul anilor 2000, dar este menținut în condiții bune. Ce îmi place e că sunt ispititori: deși nu se mai fumează în locuri publice și spații închise de mai bine de un an, în camera mea erau doua scrumiere, una la capul patului și una la baie!
Am fost foarte mulțumit de raportul preț calitate și sincer să fiu, dacă am treabă, tot aici o sa stau. V-am zis că e în centrul orașului?

Și acum varianta câștigătoare, cel puțin până o să fie aeroportul funcțional:

Dus: CFR București – Târgu Mureș, plecare 12.15 sosire 20.40
Întoarcere: Autocar Balint Târgu Mureș – Brașov plecare 14.30 sosire 18.15 (să fiți la 14.00 la autogară că pleacă mai devreme uneori), apoi tren Brașov – București plecare 18.30 sosire 21.17.

Rezumatul călătoriei

– orașul este frumos, curat și drăguț, cu destule locuri de vizitat.
– când ajungi aici, planifică mai multe zile de stat, că nu se ajunge prea ușor
– drumurile te termină nervos, dar peisajele sunt fabuloase.

Comments

  1. veteranul1
  2. http://www.autogari.ro e cel mai complet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *