Buget de calatorie. Belarus

Una din ultimele dictaturi din lume, cel puțin până la apariția altora noi, unul din locurile care au rămas blocate în timp, Belarus este o țară unde se ajungea foarte greu, cu viză de intrare obligatorie și cu mari emoții la Ambasadă.
Deși este o țară un pic mai mică ca România, Belarus primește, datorită regimului închis de vize, de 15 ori mai puțini turiști ca noi. Asta așa ca să nu ne mai plângem că avem turiști puțini și dispersați.
La prima vedere pare interesant de vizitat, are patru monumente UNESCO pe teritoriul său, viață de noapte ca la mafioți, fete frumoase, mâncare bună, deci hai să o convingem pe doamna Viespe să meargă cu noi măcar la Minsk.

De ce să mergi în Belarus?

Belarus este una din fostele republici sovietice, rămasă cu arhitectura stalinistă, fortificații imense și păduri rămase de pe timpul oamenilor din Neanderthal. Arhitectura o înțeleg, în Minsk, chiar în Piața Independenței este clădirea care adăpostea sediul bielorus al KGB.
Fortificațiile sunt ușor de înțeles, pentru că orice armată care a dorit să ocupe Moscova a trecut pe aici, prin urmare una din prioritățile regimului comunist sovietic a fost să se ocupe cât mai mult de apărarea țării.
Pădurile de la granița cu Polonia sunt unele din cele mai vechi păduri din lume, rezistând aici de mai bine de 10000 de ani.
Și încă un motiv: începând cu 12 februarie 2017, intră în vigoare decretul nr.8 al Președintelui Republicii Belarus Alexandr Lukașenco prin care pentru cetățenii a 80 de state, inclusiv pentru cetățenii Români se suspendă viza de intrare în Belarus, dar doar pentru cei care stau mai puțin de 5 zile și intră prin aeroportul Minsk.
Ca să intri în Belarus trebuie să ai pașaport valabil, mijloace bănești și o asigurare medicală de minim 10.000 euro, valabilă în Belarus. Atenție aici, deoarece asigurările medicale de călătorie emise la noi, în mare parte sunt de 5000 euro!

Când să mergi în Belarus?

Belarus are o climă continentală, cu ierni friguroase si pline de zăpadă (Napoleon și Hitler cunosc asta) care ține din Noiembrie până în Martie și veri călduroase, cu temperaturi de peste 30 grade, care ține din Iunie până în Septembrie.
Având în vedere că oricând poate să se sucească marele Șef al poporului, aș zice cât mai repede cu putință.

Cât costă să ajung în Belarus?

Cu avionul, direct din România, nu este posibil, iar cu escală care să fie cât de cât convenabilă, costul este de 266 euro pentru un bilet de avion București – Minsk, cu escală prin Frankfurt.
Taxiul de la aeroport până în oraș, 42 de kilometri, costă cam 30-35 euro, iar prin Belarus ne putem plimba cu trenul.

Cât costă o cazare în Belarus?

Deși vin puțini turiști, asta nu înseamnă că țara nu are bani. Din experiență, hotelurile sunt cu atât mai scumpe cu cât numărul turiștilor este mai redus. Oricum, mare parte a turiștilor sunt, de fapt, jucători la cazino, care vin într-un city-break la Minsk, la unul din zecile de cazinouri ale orașului.
Ca regulă generală, o cameră pentru doi la un hotel central este cam 110-120 euro, iar un apartament cam 50-60 de euro.
Madam Viespe, aruncă un ochi aici și ne-om hotărî unde stăm.



Booking.com

Cât să stai în Belarus?

Nu există limită superioară atunci când vrei să vizitezi o țară, dar părerea mea e că prima impresie contează mereu, așa că aș zice ca un week-end mai lung e suficient.
Prima zi aterizăm la Minsk, a doua zi plecăm la Brest, cu trenul (26 euro de persoană), dormim acolo. A treia zi ne întoarcem la Minsk și ori plecăm acasă, ori mai stăm o zi, depinde de orarul de zbor.

Cost estimat total: 600 euro pentru o persoană, 950 euro pentru amândoi.

Linkuri utile:
https://trains.realrussia.co.uk/journey-planner/index.php

Comments

  1. Salutări,
    Găsești hostel-uri mai ieftine 🙂
    Apoi, cum o să o scoatem la capăt cu asigurarea?
    Întreb, deoarece eu în vara asta vreau să ajung.
    Succes!

    1. Eu am un plan mai lung, de vreo 14 zile, cu Belarus – Polonia – Țările Baltice… încă nu l-am pus pe hârtie, dar cat de curând va urma 🙂

  2. Referitor la asigurarea medicală, e valabilă orice poliță ce îndeplinește condiția de minim 10.000 de euro?
    Poate ști…

    1. Din ce scrie pe site-ul ambasadei Belarus, asa înțeleg, ca orice asigurare cu acoperire mai mare de 10000 euro este buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *