Belgia. Mii de beri

Belgia. Țara aceea care a apărut ca să fie ceva între Olanda și Franța. Singura țară care are drept mâncare naționala Midia și cartofii prăjiți? Nu e asta un blog de mâncare, dar știți că puteți face supă din cartofi prăjiți? Eu tot pe belgieni dau vina. Pe partea pozitivă, e țara aia unde ai bere făcută de călugări, sub toate formele și gusturile, inclusiv cu cireșe și căpșuni. Și ăsta ar trebui să fie un motiv suficient să petreci măcar un week-end în Belgia.

V-am zis că sunt ciudați? În mijlocul capitalei, între puburi cu bere și cartofi prăjiți, găsești o mică statuie care face pipi. Ei bine, ăla e Monumentul. Mannekin Pis. Singurul și unicul. Mii de turiști vin să vadă un pișăcios. E așa de populară, că originalul este păstrat în muzeul de artă, iar varianta dispusă la fântână este o copie. Totul făcut pentru a descuraja hoții de pișăciosi! Ei bine, belgienii au trimis un pișăcios cadou în Japonia, iar, în 1987, în numele egalității între sexe, au făcut-o pe Janneke Pis, o pișăcioasa adică.

Când am ajuns acolo?

Din greșeală prin 2004. Era dimineața de 1 Ianuarie, după un revelion la Amsterdam și am greșit o ieșire de pe autostradă. Am ajuns în Bruxelles la 7 dimineața, când nici dracu nu mai era pe străzi, doar o mașina cu 5 români care căutau Germania. Cu mașina e minunat să mergi prin Bruxelles, e plin de tuneluri și pasaje, orice doar să mergi cât mai repede dintr-o parte în alta a orașului.

Ei bine, orice roman își găsește compatrioți peste tot, în orice situație, așa că ne-am adus aminte că pe la o margine de oraș stau niște prieteni și am plecat pe capul lor. E suficient să spunem că revelionul a mai durat o noapte.

Doamna Viespe chiar a vrut să se mute la Bruxelles. Bine că am deturnat-o la timp și am convins-o că în patrie e mult mai bine ca la păgâni. Ea zice că e așa de frumos pe acolo că îți tai venele dacă stai prea mult.

Pe unde am vrea sa mai mergem?

Păi Belgia are și alte orașe, Liege, Bruges, Leuven, care sunt niște mici nestemate ale evului mediu târziu.

Un bilet de avion de la Bucuresti il găsești si cu 30 de euro (aici bilete de avion București Bruxelles ieftine). Partenerii noștri de la bilete de avion pun o data la doua saptamâni bilete super ieftine si e păcat sa nu profitați.

Cazare va recomand sa luați la Bedford Hotel&Congress Centre unde costă 50 de euro pe noapte și este notat cu 8,1 în Booking.com.

De mâncat avem asa: Comme Chez Soi la 239 euro de persoană fără băuturi, sau Le chou de Bruxelles la 30 de euro porția de midii sau Moeder Lambic Fontainas pentru cele 40 de sortimente de bere la draft pe care le au.

Belgia pe scurt

Suprafață: 30528 kmp (cam cât Dobrogea)

Populație: 11,25 milioane. Majoritatea emigranți.

Miss Belgia e localnică (și nu prea).

Raport oameni/femei: 0,97 (bucurie la băieți)

Indicele de scumpete: moderat (3/5)

Indicele de interesant: plictisitor. Orașe imperiale avem și în România, peisaje la fel. Prea civilizați și prea scorțoși.

Indice de mâncăruri: midii si cartofi prăjiți (ce naiba e în neregulă cu oamenii ăștia?)

Rating:  2 viespi din 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *